Voeding voor je cylus


Wist je dat je in elke fase van de maand je eten af kan stemmen op wat je lichaam nodig heeft om je hormonen in balans te houden om zo optimaal in de flow je leven te kunnen leven? Nee? Ik ook niet.

Totdat ik het boek WOMANCODE van Alisa Vitti getipt kreeg, waarin ze vertelt hoe je door middel van voeding je lichaam een handje kan helpen om haar balans en gezondheid te herstellen en te behouden. Voor mij als foodie zeker interessant en de grap is dat ik over het algemeen al wel de goede dingen eet, alleen niet op het juiste moment. Hierbij vast wat inspiratie om een beeld te krijgen wat voor soort voeding kan ondersteunen in welke fase. Dit is slechts een globaal overzicht, vanwege copyright mag ik het hier niet voor jullie uitschrijven, en bedoeld om je te laten weten dat het er is: voeding voor je cyclus. Wil je precies weten hoe het zit en een volledig overzicht? Dit is de link naar het boek. Een echte aanrader voor elke vrouw!


Fase 1. Folleculaire fase Vanaf het stoppen met bloeden tot ongeveer 3 tot 4 dagen voor je ovulatie. Een aantal eicellen ontwikkelingen een jasje om het eitje klaar te maken voor de grote reis van de eierstok naar de baarmoeder om daar, hopelijk, bevrucht te worden.

Je voelt je misschien lichtelijk herboren na je menstruatie, je energie begint weer op te bouwen en het is fijn om dit te ondersteunen met je voeding. Stevige granen die langzaam maar steady hun energie afgeven aan je lichaam en veel lichte groene groenten. Qua fruit veel citrusvruchten een rijk assortiment aan peulvruchten en noten.


Fase 2. Ovulatiefase

Van 3 tot 4 dagen voor tot en met de dag van je ovulatie.


Een van de eitjes is de gelukkige, vervolmaakt haar opgebouwde jasje en gaat op reis naar de baarmoeder.


Je voelt je op het toppunt van je energie met veel creativiteit en scheppingskracht. Dit kun je ondersteunen met nog steeds lichte, vruchtbare voeding zoals lichte granen, een grote variëteit aan groenten en fruit. Enkel rode linzen in de categorie peulvruchten en overheerlijke amandelen en pecannoten. Daarnaast is dit te tijd van de maand (in tegenstelling tot onze cravings) voor chocola, alcohol (met mate) en koffie. Fase 3. Luteale fase

Vanaf de dag na je ovulatie tot aan de dag dat je begint met bloeden.


Je lichaam had je baarmoeder helemaal klaargemaakt voor een eitje en dat eitje reisde vol goede moed van de eierstok de baarmoeder in, maar was het niet bevrucht dan begint nu het proces van afbouwen zodat je baarmoeder zich kan verschonen (je menstruatie) en de cyclus opnieuw kan beginnen.


In je voeding ga je naar steviger voedsel toe: knolgewassen, wortelgewassen, uigewassen. Met fruit ga je naar lang te bewaren boomgaardfruit en qua granen zit je er een beetje tussen in, niet te licht, niet te zwaar. Fase 4. Menstruatie fase

Vanaf de dag dat je begint met bloeden tot en met de dag dat je stopt met bloeden.


Je baarmoederslijmvlies laat los. Je bloed opdat je baarmoeder zich kan vernieuwen om volgende maand opnieuw op te bouwen, zich klaarmakend voor nieuw leven. Door het bloed dat je verliest, verlaten ook veel belangrijke stoffen je lichaam, voornamelijk mineralen. Diepe, donkere aardegewassen en zeewieren geven je lichaam die stoffen die het in deze tijd van de maand nodig heeft samen met donkere peulvruchten en blauw-zwarte, vitamine C rijke bessen.

©2018 by Luna Anne Lucia.

Young Women In Connection